Bedrift hjelp – Firma hjelp – Starte eget firma

Starte eget firma

Guide for deg som skal starte egen Bedrift

Når du skal starte firma må du velge en selskapsform som gir deg og din bedrift de beste rammebetingelsene. Det er store forskjeller mellom rammevilkårene til en som er innehaver av et enkeltmannsforetak og innehavere av et AS eller NUF.

Skal du starte egen bedrift?

Mange går med en gründer i magen, og har ønske om å starte egen bedrift. Det er mange områder gründeren må tenke på, og det finnes en mengde fallgruver. Oppstart av egen virksomhet starter ofte med en god ide og et behov i markedet etter en tjeneste eller et produkt. Deretter må ideen struktureres slik at en bedrift kan etableres og arbeidet kan begynne. Når du skal starte firma er hvilken selskapsform du som gründer velger avgjørende for hvilke rettigheter du får, hvilken personlig risiko du tar og hvordan beskatningen av selskapet ditt blir.

Lær av andre gründere sine 2 vanligste feil:

Den første feilen

Man etablerer selskapet uten å være klar over hvilke rammevilkår selskapsformen gir, eller om det finnes andre og bedre alternativer. Dette skyldes i stor grad mangel på informasjon. FirmaHjelp prøver å rette på dette ved å ikke bare selge selskapsetableringer, men også å informere om fordeler og ulemper ved de ulike selskapsformene. Ønsker du å snakke med en rådgiver om din situasjon kan du om å bli oppringt. Første ledige bedriftsrådgiver vil ringe deg opp, og det koster ingenting.

Den andre feilen

Grundere venter med å etablere selskapet til tjenesten/produktet skal selges. Det medfører at eventuelle kostnader i planleggelsesfasen og forprosjektet ikke kan taes med i regnskapet for selskapet, da kostnadene forekom før selskapet ble etablert. Da selskapets kostnader medfører mindre skatt, vil det være smart å etablere selskapet så snart man har besluttet at man skal starte firma, og ikke nødvendigvis vente til alle planer er lagt.

Hvilken selskapsform bør jeg velge?

Det er lett å starte firma som et enkeltmannsforetak. Man trenger kun å fylle ut et skjema og sende dette til Brønnøysundregistrene. Få selvstendig næringsdrivende er allikevel klar over at enkeltmannsforetak blir grovt diskriminert.

Du har full personlig risiko, som medfører at du ved en mislykket satsning som eier vil være ansvarlig for all gjeld og selskapets forpliktelser med egen økonomi. Det kan i ytterste konsekvens medføre at du må selge alt du eier for å dekke ”selskapets” gjeld og risikerer å bli slått personlig konkurs.

Du kan ikke ansette deg selv, og mister dermed en mengde sosiale rettigheter som rett til dagpenger ved arbeidsledighet eller permitteringer, rett til 100% sykepenger osv.

Enkeltmannsforetak får ikke mulighet til å reinvestere et overskudd i bedriften uten å måtte betale full lønnsbeskatning som kan være så høy som over 50% før reinvesteringen kan skje.

Vi oppfordrer deg som skal starte bedrift å lese valg av selskapsform guidene. Se hvilken selskapsform som passer dine drømmer, ambisjonsnivå og kapitalbehov

Er aksjeselskap et bedre alternativ?

Et aksjeselskap (AS) er i de aller fleste tilfeller en bedre organisasjonsform for de som skal starte bedrift. Her er du ikke personlig ansvarlig for selskapets gjeld, som medfører at du ved en mislykket satning mister kun mister det du har satset, men ikke dine private eiendeler. Du kan ansette deg selv og automatisk få de vanlige godene som 100% sykepenger, arbeidsledighetstrygd, rett til minstefradrag osv. Selskapet får også et mer profesjonelt skatteregime som medfører at en kan reinvestere overskudd i bedriften ved kun å betale selskapsskatt på 28 %.

Å starte firma som et AS er noe mer komplisert enn å registrere et enkeltmannsforetak, og det er flere løpende formaliteter som skal gjennomføres slik som generalforsamlinger med mer. I tillegg må man innbetale kr 100.000 i egenkapital før selskapet kan etableres i tillegg til at en revisor skal godkjenne åpningsbalanse og gi sin villigheterklæring. Hovedgrunnen til at mange fremdeles velger å registrere sin virksomhet som et enkeltmannsforetak er at de ikke har de nødvendige 100 000 kronene man må ha for å komme i gang.

Hva hvis vi ikke har 100.000 i egenkapital?

Et populært alternativ til vanlige aksjeselskap er selskapsformen NUF. Mer enn 5000 nyregistreringer av NUF i 2010 gjør denne selskapsformen til en av de mest populære for de som skal starte firma. Måten dette gjøres på er å registere et Limited (engelsk aksjeselskap) i UK, og en norsk avdeling av dette selskapet opprettes deretter i Norge. Du forholder deg til driften i Norge på samme måte som et hvilket som helst AS, mens vi som leverandør håndterer alt av vedlikehold av det engelske selskapet.

Et NUF selskap koster kun kr. 5000 og gir deg nøyaktig de samme fordelene som et AS. Ingen krav til aksjekapital og du kan ansette deg selv og få alle sosiale goder.

Legg igjen en kommentar